مقررات اخلاق پزشکی (آخرین آیین نامه ابلاغی وزارت بهداشت )22/3/98

مصوبه کمیته ملی اخلاق در پژوهش در جهت ارتقاء رعایت استانداردهای اخلاق در پژوهش‌هاي علوم پزشكي در جمهوری اسلامی ایران

در سال های اخیر با توجه به رشد قابل توجه مقالات منتشر شده توسط نویسندگان ایرانی، موضوع اخلاق در پژوهش و اخلاق در انتشار آثار پژوهشی ایران در سطح داخلی و بین المللی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. علیرغم لطمه‌ای که در اثر انتشار اخباری مبنی بر وجود سوء رفتارهای پژوهشی در مقالات ایرانی،  به حیثیت علمی کشور و برخی از دانشگاه­ها وارد شده است، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  همواره بر این باور بوده است که این مساله باید به عنوان فرصتی در راستای اصلاح روندهایی که منجر به چنین وقایع ناخوشایندی شده است، تلقی شود. بر اساس نظرات و پیشنهادات ارائه شده در همایش معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در تاریخ 1/9/1397 به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و با توجه به تبصره ۷  قانون مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی مصوب 31/5/1396 که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را مکلف به پیشگیری از سوء رفتارهای پژوهشی کرده است، موارد ذیل پس از بررسی کارشناسی در دبیرخانه کمیته ملی اخلاق در پژوهش‌های زیست پزشکی در جلسه تاریخ 20/1/1398 کمیته ملی اخلاق در پژوهش های زیست ـ پزشکی وزارت متبوع مطرح و به تصویب رسید و از این تاریخ برای همه دانشگاه‌های علوم پزشکی و سایر مؤسسات تابعه لازم الاجرا است. رؤسای مؤسسات به عنوان رئیس کمیته اخلاق و معاونین تحقیقات و فناوری به عنوان دبیر کمیته­های اخلاق در پژوهش مؤسسات، مسؤول اجرای مفاد این مصوبه خواهند بود. لازم است مفاد این مصوبه به نحو مقتضی به اطلاع ذینفعان رسانده شود. در این راستا ضمن تاکید مجدد بر حمایت همه جانبه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از انجام تحقیقات دارای استانداردهای اخلاقی و تلاش مضاعف برای افزایش تولید و انتشار آثار علمی، لازم است همه دانشگاه­های علوم پزشکی کشور تمامی سیاست­ها و اقدامات خود را بر اساس مفاد این بخشنامه اصلاح  نمایند.

آدرس لینک دریافت مصوبه  http://ethics.research.ac.ir/Content.php?id=1052